Vloeren en afwerking

Er zijn veel verschillende soorten vloeren. Houten vloeren hebben een warme uitstraling, zijn duurzaam en in elke gewenste smaak af te werken. Kunststof vloeren zoals laminaat zijn makkelijk te onderhouden, krasbestendig en geschikt voor vloerverwarming. PVC vloeren hebben een aangenaam loopgeluid, een natuurlijke uitstraling en een hoge slijtvastheid.

Tapis

Dit zijn traditionele parketvloeren die bij u thuis geschuurd en gelakt of geolied worden. Een voorbeeld van een traditionele parketvloer is bijvoorbeeld een visgraat patroon. Een tapis vloer heeft een dikte van 6 of 9 mm. De vloer wordt gelijmd en gespijkerd op een ondervloer van spaanplaat of mozaïek.

Systeemvloeren

Dit zijn houten vloeren met een dikte variërend van 10 tot 22 mm met een toplaag van 2 tot 6 mm. Daaronder ligt een stevige basis bestaand uit naaldhout of berkentriplex. Deze basislagen staan haaks op elkaar en zijn onder hoge druk verlijmd. Hierdoor werkt een systeemvloer beduidend minder dan bijvoorbeeld een massieve vloer.

Planken vloeren

Planken vloeren worden gemaakt uit massief hout en hebben een dikte van ongeveer 20 mm. Het zijn brede delen die verbonden worden met een mes en groef. Elke plank heeft een uniek uiterlijk.

Laminaat

Laminaat is de laatste jaren erg populair. Het uiterlijk van de vloeren gaat steeds meer op een ‘natuurlijke’ vloer lijken. De huidige laminaatvloeren zijn voorzien van een modern kliksysteem om de vloer snel en makkelijk te leggen.

PVC (vinyl)

PVC-vloeren (vinylstroken en -tegels) worden al jaren als projectvloeren gebruikt, maar vinden ook steeds meer hun weg naar particulieren. PVC-vloeren zijn sterk en hebben het uiterlijk van bijvoorbeeld een plankenvloer, marmer of natuurstenen vloer. Doordat de PVC-vloerdelen rechtstreeks op een vlakke ondervloer verlijmd worden, zijn ze veel stiller dan een laminaat vloer. Een PVC vloer is ook goed toe te passen in combinatie met vloerverwarming en vloerkoeling. PVC vloeren zijn, net zoals laminaat, leverbaar met een kliksysteem. Hierdoor zijn PVC-vloeren eenvoudig te leggen op bijvoorbeeld een cement dekvloer of houten ondervloer.

Afwerking van vloeren

Houten vloeren kunnen op verschillende manieren afgewerkt worden met bijvoorbeeld (kleur)olie, lak, was of zeep. Afhankelijk van uw wensen en het gebruik van de vloer wordt gekozen voor de juiste afwerking. Ik werk onder andere met producten van Oli-Natura en Woca. Deze producten voldoen aan de Arbowetgeving, zijn vrij van Vluchtige Organische Stoffen (VOS) en daardoor beter voor mens en milieu.

Voor het schuren van houten vloeren maak ik gebruik van de nieuwste schuurmachines. De machines hebben een mobiele stofafzuiging, waardoor er nauwelijks sprake is van stofvorming. Bovendien is het schuurresultaat beduidend beter.

Ik adviseer u graag over de juiste afwerking en behandeling van uw houten vloer.

Share Button